Kilka ciekawostek na temat czosnku

Kilka ciekawostek na temat czosnku

Czosnek to warzywo korzeniowe wyhodowane z cebulek o dość ostrym smaku. Jest często używany do gotowania jako wzmacniacz smaku, aby uniknąć korzystania ze zbyt dużej ilości soli lub tłuszczu. Ale czy czosnek ma jakieś zdrowotne korzyści? Jaka jest różnica między czosnkiem świeżym, granulowanym czy ekstraktem? Oto kilka ciekawostek na temat czosnku.

Czosnek jest jednym z podstawowych elementów kuchni – nie tylko polskiej, ale nawet światowej. Często wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej. Jeśli chcemy się przekonać w jakim stopniu warto odwiedzić którąś z restauracji. Aby znaleźć coś dobrego wystarczy sprawdzić gdzie warto zjeść w Poznaniu. Czosnek obecny w każdym domu i dodaje się go do ogromnej ilości przypraw. Jedni wolą dodawać odrobinę, aby dać tylko mały akcent potrawie, inni natomiast wolą znacznie wyraźniejszy aromat, a nawet dają go jako smak wiodący.

Jak długo świeży czosnek pozostaje dobry? Przede wszystkim czosnek powinien leżeć w suchym i ciemnym miejscu. W każdej główne średnio znajduje się 12 ząbków. Gdy te ząbki zostaną zerwane z główki, powinny wytrzymać i utrzymać swoje właściwości minimum trzy dni. Jeśli prawidłowo się go przechowuje, wytrzyma znacznie dłużej. Główka czosnkowa lub ząbek powinny być wyrzucone, jeśli wydają się miękkie lub wykazują oznaki pleśni.

Jaka jest różnica pomiędzy czosnkiem w proszku, solą czosnkową i ekstraktem czosnkowym? Oprócz świeżego czosnku możemy również kupić czosnek granulowany, sól czosnkową, pieprz czosnkowy lub ekstrakt z czosnku. Czosnek w proszku to po prostu odwodniony, mielony czosnek. Sól czosnkowa wytwarzana jest z proszku czosnkowego zmieszanego z solą – podobnie pieprz. Aby uzyskać ekstrakt z czosnku, świeże ząbki są specjalnie tłoczone.

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments