Białka – proteiny
Nazwa proteiny kojarzy nam się z pewnymi substancjami odżywczymi, czymś co jest generalnie odpowiednie dla organizmu i jemu przyjazne. Białka natomiast nie wiele nam mówią, poza tym że od zawsze słyszymy iż wiele tej substancji jest w mięsie. I jest to prawda.
Czym są białka?
Aby wejść w biologiczną definicję białek, należy poznawać zarówno pojęcia związane z aminokwasami jak i peptydami. Można wiec w skrócie powiedzieć, że białka powstają za pomocą łączenia się aminokwasów za pomocą wiązań peptydowych, tworząc peptydy oraz białka. Ale starszy już tej biologii i chemii.
Do czego potrzebne są białka w organizmie?
To bardzo rozległy temat. Białka tak naprawdę pełnią bardzo wiele niezwykle istotnych funkcji w naszym organizmie są:
* Budulcem – stanowią podporę komórek i tkanek (np. kolagen w ścięgnach i skórze, albo keratyna tworząca włosy i paznokcie)
* Katalityczna – trudna nazwa, ale tyle co przyspieszanie reakcji biochemicznych
* Transportowa – jedna z najważniejszych funkcji (np. hemoglobina przenosi tlen)
* Zapasowa – magazynują jony lub cząsteczki innych związków i pierwiastków (np. kazeina jest źródłem aminokwasów dla młodych ssaków)
* Odpornościowa – przeciwdziała i rozpoznaje antygeny
I wiele innych funkcji pełnią białka.
A więc w jakich produktach je spotkamy?
Białko jest praktycznie wszędzie pod różnymi postaciami. Mamy bowiem białka roślinne, zasadowe, z zawartością argininy itp… Zawierają je jednak następujące produkty: jaja, nabiał, drób, chude mięso, ryby, wołowina, podroby, kiełki, rośliny strączkowe i inne…
Białko stanowi jeden z najważniejszych czynników wspierających czynności życiowe komórek, dlatego bez wątpienia decydowanie się na jego przyjmowanie jest jednym z lepszych rozwiązań w naszym życiu.