Białko to obowiązkowy makroskładnik w budowaniu mięśni

Białko to obowiązkowy makroskładnik w budowaniu mięśni

                                                               Jak ważne jest białko przy budowie mięśni?

Hektolitry potu wylane na treningach, które mają na celu maksymalne wyeksponowanie mięśni w naszym ciele, na nic się zdadzą, jeżeli w naszej diecie będzie brakowało podstawowego ich budulca. Białko to podstawowy makroskładnik, który stanowi o tym, czy nasze mięśnie dostaną odpowiedniego paliwa po treningu na którym stymulujemy włókna mięśniowe do wzrostu. Gdy nie dostarczymy tego cennego makroskładnika do naszego organizmu, nasz morderczy wysiłek może pójść na marne, a już na pewno znacząco osłabić efekty, które mogłyby się pojawiać, gdy w naszej diecie występuje odpowiednia podaż białka.

Białko Olimp

Białko Olimp

Ponadto, białko to kluczowe źródło energii dla naszego ciała. W jednym spożytym gramie białka, dostarczymy do organizmu energię o wartości 4kcal. Przyjmowanie odpowiednich dawek białka jest bardzo kluczowym elementem zarówno redukcji, jak i przybierania na masie mięśniowej. Nie możemy doprowadzić do stanu, w którym nasz organizm będzie odczuwał znaczące braki białka, a już na pewno nie możemy lekceważyć posiłku po treningu, który musi być bogaty w dobrze przyswajalne białko, połączone z węglowodanami i tłuszczami, aby zoptymalizować efekty treningu.

                                                                                   Dobre źródła białka

Musimy pamiętać o tym, że nie wszystkie produkty spożywcze zawierające białko są dobrymi źródłami tego makroskładnika. Chcemy, aby pozyskiwać ten budulec mięśniowy z produktów pełnowartościowych, które także ogólnie dobrze wpływają na nasze zdrowie i są bogate w witaminy i minerały. Wyróżniamy dwa rodzaje źródeł białka. Są to białka zwierzęce oraz roślinne.

Przyjęło się, że ogólnie bardziej wartościowe są białka zwierzęce i na nich powinniśmy się skupiać w głównej mierze, ale również i te roślinne pomogą nam w budowaniu mięśni. Najlepsze źródła białka zwierzęcego to z pewnością różnego rodzaju chude mięsa, ryby, jaja, czy też twaróg i jogurt. Z kolei jeżeli chodzi o białka roślinne warte spożycia, to z pewnością różnego rodzaju nasiona, np. słonecznika czy dyni. Nie możemy również zapomnieć, że soczewica, groch, różnego rodzaju orzechy, ryż każdego typu i kasze to także dobre źródła białka roślinnego, które na pewno są częstymi bywalcami na naszym talerzu.

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments